Verslag van een Oostvaardersplassen natuurfotografie workshop op Deeljepassie.nl

Gastblog: Een verslag over de Natuurfotografie-workshop Oostvaardersplassen.
Deze week hebben er een mooie bijdrage geschreven voor leerling Pieternel Cremers die de workshop van Servan Ott bijwoonde.

Servan Ott - Fotografie workshop Oostvaardersplassen

Afgelopen zaterdag was het zover: de natuurfotografie workshop in de Oostvaardersplassen onder leiding van Servan Ott. De weersvoorspelling was niet heel veelbelovend, zo erg zelfs dat ik vrijdagmiddag nog een gehaaste missie ondernam naar de fotowinkels in de buurt om een regenjasje voor mijn camera aan te schaffen. Hopend voor het beste zette ik mijn wekker voor 7u de volgende ochtend.

Zaterdagochtend verzamelden we om half 9 (okay, ik iets later vanwege de scenic route die mijn TomTom besloot te nemen, langleve GoogleMaps…) bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Met een groep van 8 begonnen we met koffie/thee en koekjes in één van de vele uitkijkhutten die de Oostvaardersplassen rijk is. Het was nog heerlijk rustig in het gebied en konden dus volop genieten van het gezellige vogelgekwebbel en –snater van winterkoninkjes, meerkoeten, fuuten, ganzen etc. Hierna was het tijd voor wat theorie. Met behulp van een duidelijke powerpoint presentatie en hier en daar wat ‘Jip en Janneke’ taal werden we allemaal een stuk wijzer over het kunnen van onze camera’s (en onszelf..) en ging het kriebelen om aan de slag te gaan.

Na nog een slok koffie en een stop bij de 3e (of was het nou de 2e) boom rechts gingen we op pad. Bij het prachtige nieuwe buitencentrum van Staatsbosbeheer begon ons fotografie avontuur. Het eerste stuk voerde ons door een klein bosje met flink wat stormschade. Hierna liepen we een heel stuk langs de vele watertjes waar de Oostvaardersplassen zijn naam aan dankt. Terwijl we hier liepen begon het zonnetje enorm haar best te doen om door het grauwe wolkendek te breken. Dit zorgde voor goede oefening om zonnestralen en prachtige luchten vast te leggen op de gevoelige plaat.

Servan Ott - Oostvaardersplassen

En de zon slaagde er uiteindelijk in om de wolken te verdrijven, wat voor perfect fotografieweer zorgde! Blauwe luchten, laagstaande zon, lange schaduwen. De sluitertijden en diafragma’s stonden niet stil. We liepen langs een grote plas vol met kieviten, ganzen, steltlopertjes en zilverreigers. Maar ook de ongevleugelde objecten zoals paddenstoelen, omgewaaide bomen en mossen waren ‘slachtoffer’ van onze klikgrage vingers.
Omdat de grotere bewoners van de Oostvaardersplassen ons wat in de steek lieten op de locatie waar we liepen besloten we nog naar een ander stuk te rijden waar de Konikpaarden ons hopelijk beter gezind waren. Na een heerlijk modderige wandeling kwamen we terecht midden in een kudde met Konikpaarden van alle maten en kleuren, die druk bezig waren hun buikjes vol te eten. Sommigen waren erg nieuwsgierig, wat zorgde voor mooie close-ups en anderen wat minder vriendelijk naar elkaar, wat zorgde voor mooie actie shots.

Servan Ott Fotografie - natuurfotografie workshop Oostvaardersplassen

Ondertussen vond Moeder Natuur dat de workshop wel lang genoeg geduurd had, we waren tenslotte ook al 1 uur langer bezig en begon het wat te miezeren. Tijd om de camera’s in te pakken (en m’n cameraregenjasje gewoon lekker in de verpakking te laten zitten), de blubber van onze schoenen te spoelen/kloppen/vegen en thuis op de computer de resultaten van deze leerzame, maar vooral ook gezellige dag te gaan bekijken.

 

– Een bijdrage van gastblogger Servan Ott met Pieternel Cremers als gast-auteur –

Vond je dit blog leuk om te lezen? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *