Natuurcolumn Medemblikker Courant 27-10-2011

De natuur is West-Friesland is prachtig

De Goudplevier

REGIO

Tussen de zware regenbuien van de afgelopen weken kwam de zon soms stevig door. Zonnestralen tegen donkere regenwolken gaf sterke contrasten en af en toe de regenboog.

Het is de vogeltrektijd en in West-Friesland zie je dan op veel akkerlanden grote groepen goudplevieren. Vaak gemengd met groepen kieviten. De Goudplevier doet zijn naam eer aan met zijn goudkleurige verenkleed. Ze broeden in Noord Scandinavië, IJsland en Rusland en bezoeken Nederland tijdens de najaarstrek in zeer grote aantallen, over de honderdduizend vogels*.

De Goudplevier broedt op hooggelegen heidevelden in korte vegetatie of op de kale grond, langs moerassen en in de bergen en toendra. Buiten doortrekker in Nederland is het ook een talrijke wintergast. De grote van aanwezigheid is afhankelijk van de strengheid van de winter.
Op een avond vlak na een zware regenbui waar beschutting voor moest worden gezocht vlogen de goudplevieren, kieviten en spreeuwen door de regenboog heen.

Natuur- en vogelfotografieworkshops

Wereld Natuur Fonds

Op zaterdag 29 oktober en zaterdag 5 november geeft Servan Ott speciaal natuurfotografieworkshops die het Wnf ondersteunen. In het e-mailnummer van 17 oktober van Natuurnieuws van het WNF verscheen hiervan een artikel.

*Bron: Handboek Vogels van Nederland, 2009

Een vlucht goudplevieren, foto: Servan Ott

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Papegaaiduikers Puffins - Farne eilanden Farne Islands

Tip:
Zin in een leuke en leerzame natuurfotografie of vogelfotografie workshop? Bekijk de agenda en meld je snel aan voor één van de komende workshops!

Trouwfotografie:
Sandra uit Numansdorp heeft geschreven op juli 19, 2022
Afgelopen zondag workshop gehad in de Oostvaardersplassen, zeer leuke ervaring. Enthousiasme van Servan werkt aanstekelijk en ook zijn kennis van de natuur is grenzeloos. Hij weet echt overal wel iets over te vertellen. Fijne hulp bij instellingen van de camera gehad etc. Echt genoten en ga binnenkort een andere workshop boeken. Tot gauw!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *