Natuurcolumn Medemblikker Courant 10-11-2011

De natuur in West Friesland is prachtig

De spreeuw

WEST-FRIESLAND – Een zeer algemene vogel, in het rijtje merel, huismus, roodborst, staat al snel de spreeuw. Wanneer je de spreeuw in deze tijd van het jaar dichtbij ziet (zomers vooral zwart) lijkt zijn borst vol te zitten met kleine witte hartjes.

Spreeuwen zijn vogels die altijd optrekken in grote groepen. Vaak met vele vogels bij elkaar foerageren ze op een grasland en tegen de schemering zoeken ze massaal een slaapplek op. Zoals sommige vissoorten in scholen zwemmen is dat hetzelfde principe waarom spreeuwen in grote zwermen vliegen. Het biedt veel bescherming. Eén van de rovers waar een zwerm spreeuwen een grote aantrekkingskracht op heeft is de slechtvalk. Deze grote valk (waarmee het in Nederland goed gaat) wordt nog al eens gezien dat hij zich met grote snelheid in de zwerm stort. De spreeuw broedt overal zowel onder de dakpannen als in bomen. Bekend dar bij daarbij soms nesten van spechten inneemt.

In Nederland broeden er ongeveer 900.000 broedparen*.
In de laatste weken van de vogeltrek (tot half november) en in de wintermaanden nemen de aantallen spreeuwen nog eens fors toe. Spreeuwen zoeken hun voedsel op voedselrijke grasvelden en akkers. Hun favoriete voedsel zijn spinnen en insecten. Vooral larven van langpootmuggen. Daarnaast eten ze zaden, granen en bessen. Nu veel gezien dat ze in groepen struiken zoals de meidoorn van hun bessen ontdoen. Spreeuwen hebben één legsel per jaar en hun 5-6 eieren leggen ze in mei.

Natuur- en vogelfotografieworkshops

Zou u willen deelenem een aan workshop.
Zie de website www.servanottfotografie.nl of neemt u contact op. Nieuw is een natuurfotografiereis naar de Po Delta in Italië op 03-03-2012 tot en met 10-03-2012. Binnenkort alle informatie hierover op de website.

8Bron Handboek Vogels van Nederland, 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Papegaaiduikers Puffins - Farne eilanden Farne Islands

Tip:
Zin in een leuke en leerzame natuurfotografie of vogelfotografie workshop? Bekijk de agenda en meld je snel aan voor één van de komende workshops!

Trouwfotografie:
Jan van Kolck uit Voorhout schreef op januari 14, 2024
Hi Servan, bedankt voor de super goede ochtend in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Geweldig goede tips gehad om de fotografie te verbeteren. Sowieso prettig om te merken dat je ons veel weet te vertellen over de natuur. Nogmaals bedankt Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *