Natuurcolumn Medemblikker Courant 10-05-2012

De natuur in West Friesland is prachtig

De lepelaar

REGIO – De lepelaars hebben als even de jongen in hun nest en zijn al behoorlijk gegroeid. Tussen het voedsel brengen door wordt ook aan het nest gedacht en verstevigd met takken en rietstengels.

Het is prachtig om lepelaars te zien. Het mooie witte verenkleed met het geel op de borst en keel en de grote zwarte lepelsnavel met gele punt, waar ze hun naam aan ontleden. Die snavel is bijzonder, lijkende log en zwaar, toch nog gevoelig dat de kleinste kreeftjes, slakjes en garnalen ermee gevangen kan worden. Met maaiende bewegingen en vaak hun prooi achter na rennend lopend ze door het water. In de lucht is het een komisch gezicht wanneer een lepelaar naar beneden kijkt of probeert om te kijken de grote snavel die dan meegaat.

Lepelaars vliegen heel gemakkelijk, anders dan aalscholvers of ganzen waar het vaak lijkt alsof het vliegen veel energie kost met zware vleugelslagen. Een lepelaar heeft veel momenten dat hij even kan zweven. Met de hals altijd gestrekt niet zoals de blauwe reiger ingetrokken.

De jongen van de lepelaars worden geboren met een oranje/roze snavel die ze een lange tijd blijven houden tot deze zwart is gekleurd en het formaat heeft van een volwassen vogel. Ze zijn na ongeveer 7 weken vliegvlug en dan begint de periode van het grote bedelen. Met een knikkende nek lopen ze hun ouders achterna. Tot 10 weken na het verlaten van het nest worden ze bijgevoerd, maar soms blijven de jongen tot bijna volwassen leeftijd het nog wel proberen en wordt de inmiddels grote snavel ruw in de keel van de volwassen vogel geprikt. Dit blijft voortduren tot het moment dat de ouders beslissen niet meer toe te geven aan het bedelgedrag en de jongen dichtbij de oudervogel zelfstandig naar voedsel gaan zoeken.
Tot september kunnen we genieten van deze mooie vogel en hij weer naar Afrika vertrekt.

Natuurfotografiewandelingen

Houd je van natuurfotografie en zou je dat in groepsverband wekelijks op een doordeweekse avond wille doen? Iedere week bezoeken we de mooiste natuurgebieden van onze regio. Op maandag 21 en donderdag 24 mei een natuurfotografiewandeling bij de Waterberging van Twisk.
Zie de website voor alle informatie en de weekagenda. Avondwandelingen natuurfotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Papegaaiduikers Puffins - Farne eilanden Farne Islands

Tip:
Zin in een leuke en leerzame natuurfotografie of vogelfotografie workshop? Bekijk de agenda en meld je snel aan voor één van de komende workshops!

Trouwfotografie:
Jan van Kolck uit Voorhout schreef op januari 14, 2024
Hi Servan, bedankt voor de super goede ochtend in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Geweldig goede tips gehad om de fotografie te verbeteren. Sowieso prettig om te merken dat je ons veel weet te vertellen over de natuur. Nogmaals bedankt Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *