Info & prijzen workshops

Prijslijst Natuurfotografie en Vogelfotografie Workshops


Prijzen

De prijzen zijn afhankelijk van de duur, bijkomende kosten en de plek (afstand/reistijd) van de workshop. In het algemeen bied ik een vier, vijf en een zeven uur durende workshop aan en hanteer ik twee verschillende prijsgroepen; de workshop voor vier en meer personen en de individuele workshop tot en met drie personen. Voor een uitgebreide uitleg over de prijzen en de workshops zie de teksten bij de workshops hieronder.

 

Prijzen natuurfotografie en vogelfotografie workshop voor vijf en meer personen

-Workshop de gehele dag (±8:00 uur tm ±15 uur) 60 a 70€ per persoon binnen de provincies Noord-Holland en Flevoland. Buiten deze provincies 75 a 90€ per persoon. Er zijn uitzonderingen wanneer er extra kosten aan een workshop verbonden zijn. Zoals toegang tot een natuurpark, overtochtpond of fietshuur, zie ook de beschrijving bij de afzonderlijke workshops.

-Workshop van een dagdeel (±4 uur) 45€ per persoon binnen de provincies Noord-Holland en Flevoland. Buiten deze provincies 60€ per persoon.

-Een dagdeel workshop inclusief lunch 65€ per persoon binnen de provincies Noord-Holland en Flevoland. Buiten deze provincies 75€ per persoon.

-Een dagworkshop met lunch 85€ per persoon binnen de provincies Noord-Holland en Flevoland. Buiten deze provincies 95€ per persoon.

Prijzen voor een individuele natuurfotografie en vogelfotografie workshop één tot en met vier personen

-Workshop voor één persoon; 2 uur 140€, 3 uur 170€, dagdeel (±4 uur) 200€, 6 uur 240€, dagworkshop (±8 uur) 275€. Excl. reiskosten*.

-Workshop voor twee  en drie personen; 2 uur 170€ (totaal bedragen), 3 uur 200€ dagdeel (±4 uur) 230€, 6 uur 280€, dagworkshop (±8 uur) 320€.

-Workshop voor vier personen; 2 uur 190€ (totaal bedragen), 3 uur 230€, dagdeel (±4 uur) 260€, 6 uur 300€, dagworkshop (±8 uur) 360€. Excl. reiskosten*.

*Reiskosten 0,19 per km. Voor de Oostvaardersplassen reken ik 16€ euro voor de reiskosten.

 

Belangrijk

Kleed je altijd goed op het weer en denk aan bescherming cameraspullen. Trek goede (waterdichte) wandel-bergschoenen aan en een waterdichte broek of regenbroek voor het fotograferen met een laag perspectief.

Alle workshops zijn geschikt voor compact, systeem en spiegelreflexcamera gebruikers. Een 250 mm zoomlens of 15x optische zoom wordt aangeraden. Buiten een telelens neem, wanneer in het bezit hebt, ook een gewone zoomlens of groothoeklens mee voor landschappen en een macro lens voor macrofotografie.


 

Workshop Info

Tijdens de natuurfotografie en vogelfotografie workshops komen de volgende onderwerpen aanbod:

– De flora en fauna van het gebied;

– De belichtingsdriehoek, met verdiepende theorie over het diafragma;

– De handvatten en ingrediënten voor een mooie natuurfoto;

– Het vastleggen van beweging;

– De M stand en fotograferen in de A(v) stand;

– Compositie;

– Creatieve fotografie.

Via heldere en verdiepende powerpoint presentaties leg ik de theorie uit aan de hand van inspirerend beeldmateriaal en met praktijkvoorbeelden. Tijdens de workshop is er veel ruimte voor vragen. Na de workshop krijgt iedere deelnemer een fotografiedocument mee.

 

Natuurfotografie workshop Oostvaardersplassen

Ieder jaar getijde is de Oostvaardersplassen een prachtig natuurgebied. Na de powerpoint presentatie (aangepast aan het niveau) maken we één (mogelijk twee) wandelingen en zoeken we de konikpaarden en edelherten op in de mooiste stukken van het openbare gebied. We kijken uit naar de vos, alle vogels, mooie plekken voor landschapsfoto’s en zeker ook aandacht voor vlinders, insecten en bloemen. Neem de macrolens mee wanneer je die in het bezit hebt.

Locatie en prijzen. Een workshop van rond de 4 uur van 8:30 tot +-12:30 uur (check voor de exacte tijden altijd de agenda), de middagworkshops van 14:00 tot +-18:00 uur. Start en verzamelplaats de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad, aan de Knardijk. Prijs €45. Inclusief koffie, thee, koek en een fotografiedocument. De dagworkshops (+- 8 uur) zijn op groepsafspraak.

Vogelfotografie workshop – Strand en pier van IJmuiden

Het strand en de pier van IJmuiden is één van de mooiste vogelfotografielocaties. Op het brede strand van IJmuiden zijn veel vogels en op de pier zijn ze van heel dichtbij te fotograferen. Lopend over de mosselbanken of over de verschillende kleuren wier en met de achtergrond van de zee, wat bijzondere vogelbeelden oplevert.

Tijdens de voorjaar,- en najaarsvogeltrek zijn de grootste aantallen vogels aanwezig. Buiten de algemene soorten als steenloper, kanoet en paarse,- bonte,- en drieteenstrandloper zijn er ook de zeldzamere soorten. Kans op jagers, kuifaalscholver, roodkeelduiker, grauwe franjepoot, zilverplevier, roodhalsfuut, kuifduiker en zeekoeten in en rond de baai. Een goede vogelgids is mee om alle vogelsoorten te kunnen laten zien.

Locatie en prijzen
Een workshop van rond de 5,5 uur, van 8:00 tot +-13:30 uur. Verzamelen op de grote en lange parkeerplaats (parkeerplaats Kennemerstrand) van IJmuiden aan Zee, bij de strandopgang. Kennemerstrand 180, 1976 GA IJmuiden, houdt dit adres aan voor Google maps – Tomtom. Prijs 60€. Inclusief koffie/thee/koek en natuurfotografiedocument. Bij een grote windkracht wordt het grootste gedeelte van de pier afgesloten. We fotograferen dan op het begin van de pier en maken een langere wandeling over het strand en door de duinen.

Belangrijk
Denk aan bescherming cameraspullen. Trek goede wandel/bergschoenen aan en een regenbroek of waterdichte broek voor het fotograferen dichtbij de waterkant of met laag perspectief op het strand. Om de mooiste foto’s te maken zal er af en toe worden geklauterd een basisconditie-lenigheid op de pier is wel nodig. De workshop is geschikt voor beginnende en de gevorderden fotograferen en compact, systeem en spiegelreflexcamera gebruikers. Een 250 mm zoomlens of een camera met minimaal 15x optische zoom wordt aangeraden. Geen statief.

Natuurfotografie workshop Amsterdamse Waterleidingduinen – Vossen en damherten 

Een natuurfotografie workshop in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het prachtige uitgestrekte gebied van bos, duinen, watergangen, poelen en vlaktes herbergt hele mooie fotografieplekken en bijzondere flora en fauna.  We maken een wandeling dwars door het openbare gebied en fotograferen de vos, damherten, vogels, vlinders en libellen en landschappen. We zoeken de beste plekken op voor de zandhagedissen en van de boomkikkers. Neem de macrolens mee als je die in het bezit hebt.

Diepgaande natuurfotografie theorie met veel creatieve fotografie.

Locatie en prijzen.  Een workshop van rond de 7 uur, van 7:00 tot +-14:00 uur (check voor de exacte tijden altijd de agenda). Starten bij ingang Panneland http://www.t-panneland.nl/contact.html  Prijs 70€. Inclusief koffie, thee en koek, toegang park en fotografiedocument. 

Bijzondere (weide)vogelbeleving – vogelkijkhutten in Friesland

Fotograferen bij een boer met een groot hart voor de (weide)vogels in twee bijzondere vogelkijkhutten op zijn land. De eerste hut heeft twee verdiepingen en totaal vier fotografeerruimtes. Bij binnenkomst heb je overzicht over een plas en kun je aan de zijkanten en met een trappetje naar beneden de vogels op waterniveau fotograferen. De tweede hut ligt iets verderop aan een andere plas, met ook andere broedvogels (waaronder broedende visdiefjes en zicht op een oeverzwaluwwand) en bezoeken we per elektrische boot.

Vele weide en wadvogels bezoeken de plassen, eenden en sternen (visdiefjes), maar ook roofvogels als de bruine kiekendief, buizerd en slechtvalk die voor plotselinge onrust zorgen op de plas. Een unieke plek waarbij je de vogels van heel dichtbij kunt fotograferen. Het vastleggen van het bijzondere paringsritueel van de kluut, baltsende kleine plevieren, jonge kluutjes of de gevechten tussen grutto mannetjes of bergeenden. Buiten de bekende weidevogels worden de plassen ook bezocht door de zeldzamere soorten. Zoals de zwarte ruiter in het prachtkleed, groenpootruiter, bosruiter, witgatje, temmincks strandloper en eind april en begin mei vele kemphanen. Met in de piekperiode in mei rond de paar honderd vogels.

Vogelfotografie workshop vogelkijkhutten Friesland - Kemphanen

De plassen zijn omringd met een dijk zodat de wind relatief weinig spel heeft op het water en er een maximale spiegeling is bij het maken van de foto’s.

Workshopdata 2018

In maart zondag 25 (de baltsperiode en paringen), in april zondag 29 en vrijdag 11 mei (de beste tijd voor de kemphanen in broedkleed en hanengevechten)  en zondag 3 juni de tijd van de jonge weidevogels, visdiefjes en eenden pullen voor de hutten. Juli zondag 8 de jonge vogels zijn pubers en de eerste (weide)vogels arriveren weer terug en vrij grote kans op watersnippen.

Locatie en prijzen
Verzamelplaats op de parkeerplaats van Restaurant Partycentrum Noflik Easterein. Straat: Sibadawei 2, 8734 HE Easterein. Hier geef ik een korte natuurfotografiepowerpoint en instructie over de hutten. Waarna we naar de hutten rijden. Zie voor de verzameltijd, verschilt per maand, de tijden op de agenda. Prijs €85 per persoon, met korting (bon) €70. Maximaal vijf personen. De hutten zijn ruim en je zit comfortabel op strobalen of krukken. De prijs is inclusief koffie,thee,koek, natuurfotografiedocument en een bijdrage voor de hutten en weidevogelbescherming. Neem zelf wat eten en drinken mee. Wie de workshop zou willen combineren met een meerdaags verblijf in Friesland vraag me informatie over een goede bed & breakfast in de buurt

Boomkikker (vlinders en reptielen) workshop, Vledder (Drenthe)

Servan Ott Fotografie - Boomkikker workshop

Op het prachtige boomkikker-natuurterrein van Edo van Uchelen in Drenthe is er op vrijdag 14 september een macrofotografie dag. Op dit gebied van circa 1 hectare zijn er veel boomkikkers aanwezig en prachtig te fotograferen. Buiten de boomkikkers zijn er veel vlinders en insecten, de muurhagedis, poelkikkers en de zeldzame geelbuikvuurpad en hazelworm. Een bijzondere en lange macrofotografiedag, met in de theorie veel aandacht voor creatieve fotografie.

Van 7:00 tot 16-17 uur, het terrein is de gehele dag tot de beschikking en tot de avond kan er worden gefotografeerd, een lekkere soep wordt tijdens de lunch ter plekke bereid.

Benodigdheden
Lunchpakket meenemen, een lekkere soep wordt ter plekke bereid.
Laarzen of waterdichte wandelschoenen
Goede kleding voor het juiste weer (regenpak is handig als je niet vies/nat wilt worden)
Paraplu (eventueel)
(klap)stoeltje of stuk plastic om op te zitten
En natuurlijk je foto-uitrusting voor macro- en dichtbijfotografie. Neem ook een telelens, een beenstatief, rijstzak en flitser mee als je die hebt. In geval van een regenbui is een plastic zak of hoes handig om je camera te beschermen. Ook kan een klein schaartje handig zijn om soms een (klein)storend takje weg te kunnen knippen.

Locatie en prijzen
Bij aanmelding ontvang je het exacte adres van het privéterrein in Vledder, Drenthe. Kosten 98€

De workshop gaat altijd door, ongeacht de weersomstandigheden (regenkleding meenemen). Ter plekke is een overdekte lunchtafel aanwezig. Er is een eenvoudige buitentoilet aanwezig.

Natuurfotografie workshop Nationaal park De Alde Feanen (Friesland)

In het hart van Friesland, in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten, ligt het bijna 2.300 ha grote laagveenmoeras De Alde Feanen. Een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen.

De landschappelijke variatie zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Zo komen er in De Alde Feanen circa 450 soorten planten voor en broeden er ruim 100 soorten vogels. Shetlanders begrazen de veenmoerassen, een prachtige natuurfotografie locatie.

Locatie en prijzen. Een workshop van rond de 4 uur van 8:30 tot +-12:30 uur (check voor de exacte tijden altijd de agenda). Verzamelplaats de parkeerplaats net buiten (een paar honderd meter) het dorp Earnewald, aan de Dominee Bolleman van der Veenweg. Houdt deze weg aan voor Google maps – Tomtom; foto 1 het informatiebord bij de parkeerplaats. Prijs 50€. Inclusief koffie, thee en koek en fotografiedocument. 

Natuurfotografie workshop De Groene Jonker (Zuid-Holland)

Een klein maar prachtig natuurgebied in het Groene Hart ontwikkeld in 2007 door Natuurmonumenten als natuurschakel tussen de Nieuwkoopse en de Vinkeveense Plassen. Meteen nadat de Groene Jonker was aangelegd kreeg het gebied bekendheid door het broeden van de zeldzame kleinst waterhoen, werden er porseleinhoenen gezien en in de jaren erop volgend broeden de zeldzame steltkluten er afwisselend met meerdere paartjes. Lepelaars foerageren er massaal in de zomer, watersnippen en kemphanen gedurende periodes in het jaar en in de herfst en winter overnachten er duizenden ganzen. De wandelroute met stukken vlonderpaden lopend dwars door het gebied en kun je op veel plekken dichtbij de vogels komen en prachtige vogel,- flora,- en landschapsfoto’s maken. Ieder bezoek aan dit gebied is weer anders.

Locatie en prijzen. Een workshop van rond de 4 uur van 8:30 tot +-12:30 uur (check voor de exacte tijden altijd de agenda). Verzamelplaats de parkeerplaats aan de Hogedijk in Zevenhoven. Let op! de parkeerplaats heeft geen adres, houdt als navigatieadres Hogedijk 6, 2435 NC Zevenhoven aan, wat 100 meter verderop ligt op de dijk. De parkeerplaats ligt benedendijks. Prijs 50€. Inclusief koffie, thee en koek en fotografiedocument. 

Natuurfotografie workshop Kropswolderbuitenpolder- Oostpolder (Groningen)

De Kropswolderbuitenpolder en Oostpolder zijn de natuurhotspots van het Groninger Landschap. Uitgestrekte jonge moerasgebieden die o.a. veel vogels aantrekken. Met in 2012 de vestiging van de witwangstern en het jaar erop de witvleugelstern als broedvogel. Prachtige sternensoorten familie van de zwarte stern en zeer zeldzaam in Nederland. We bezoeken de plekken waar ze heel goed te zien zijn en fotograferen ze in hun broedkleed.

De moerassen zijn rijk aan andere vogelsoorten waaronder meer dan 100 paar geoorde futen, is er de kans op het zien van een roodhalsfuut en broeden er steltkluten in het gebied. In mei worden de plassen druk bezocht door kemphanen.

Een workshop met aandacht voor alles wat we kunnen gaan zien, ook landschap en macrofotografie komen aanbod. Neem de macro lens wanneer je die hebt ook mee.

Locatie en prijzen 
Van 8:30 tot 16:00 uur. Start bij restaurant de Waterjuffers bij Vos, Osdijk 4, 9479 TC Noordlaren. Let op de Osdijk is een landbouwweg; verhard zandpad, een zijweg van de Lageweg in Noordlaren. Prijs €90. Inclusief koffie/thee en een fotografiedocument. Bij vier of meer deelnemers €75 per persoon.

Natuurfotografie workshop eiland Tiengemeten

Eiland Tiengemeten is een bijzondere locatie voor een natuurfotografie workshop. Het eiland vlak onder het vasteland van Zuid-Holland is 10 km² groot en in het volledige beheer van Natuurmonumenten. Vanaf 2006 heeft Tiengemeten de gehele status van natuurgebied gekregen en heeft de natuur over het gehele eiland vrij spel. Het Haringvliet waar Tiengemeten in ligt krijgt de komende jaren (realisatie 2018) door het Droomfondsproject (een samenwerking tussen o.a. het WNF, Vogelbescherming en de Postcodeloterij http://haringvliet.nu/projectgebied) een flinke natuurboost. Het gebied wordt weer terug gebracht naar een delta met getij en natuurlijke overgangen van zoet rivierwater naar zout zeewater, naar hoe het ooit was . Hierdoor wordt Tiengemeten een nog grotere aantrekkingskracht voor de natuur en de dieren. Zoals nu al voor de bever & zeearend en de visarend met al grotere regelmaat worden gezien.

Natuurfotografie workshop eiland Tiengemeten

Het gehele jaar is Tiengemeten een prachtig eiland. Vanaf de tweede helft van de lente en de gehele zomer ook bijzonder kleurrijk. De gele guldenroede en moerasandijvie en de paarse kattestaarten en het wilgenroosje bloeien dan op veel plekken op het eiland uitbundig. De Schotse Hooglanders houden van natte voeten wat hele mooie natuurfotografie platen opleverd.

In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten wordt de theorie verteld waarna we op pad gaan en verschillende wandelroutes maken en de mooiste plekken op het eiland bezoeken.  Aandacht voor alle natuurfotografie: dieren,- vogel,- en landschapsfotografie maar ook macro komt aanbod. Neem de macrolens mee wanneer je die in het bezit hebt.

Van 9:45 uur tot 17:30 uur. Start en verzamelplaats de parkeerplaats aan de Nieuwendijk1 in Zuid Beierland voor de pont naar Tiengemeten. Vertrek van de pont 10 uur. Prijs 90€. Bij meer dan vier personen 80€ en zes personen 70€. Minimaal drie personen. Inclusief veerpond ticket van 6€, voor leden Natuurmonumenten 4€ (niet inclusief met de kortingsbon), koffie/thee/koek en naslagfotografie document.

Schotse Hooglander kalfjes in juni.

 Natuurfotografie en vogelfotografie workshop Texel

Texel en de Wadden onze enige als wildernis aangeduid natuurgebied is ieder jaargetijde een prachtige natuurfotografie locatie. Met april tot en met juni en september en oktober als de topmaanden. Zelf een jaar op Texel gewoond en ken alle natuurgebieden en de mooiste plekken van het eiland.

Vogeltrek beleven op Texel zaterdag 6 oktober

Op de agenda https://www.servanottfotografie.nl/agenda/ een hele mooie dag fotograferen. Op Texel tijdens de piek van de najaarsvogeltrek.

We gaan de mooiste en beste plekken op het eiland bezoeken om de vogeldoortrek te gaan zien en te fotograferen. Steltlopers, zangvogels, eenden, ganzen, en checken waarneming.nl voor de zeldzame vogels. Op de boot gaan we hele mooie meeuwen in vlucht foto’s maken.

Start en verzamelplaats steiger TESO Boot Den Helder 8:15 uur afvaart 8:30 uur. De boot van 18 of 19 uur weer terug. Prijs €115 per persoon, bij drie en meer deelnemers €100. Dit is inclusief de overtocht en een dag met de auto. Evt kan ik een kleine lunch verzorgen.

De (eigen) auto kun je gratis parkeren bij de boot: Havenplein 3, 1781 AB Den Helder. Meerijden-carpoolen kan vanaf Enkhuizen of Hoorn-A7

Aanmelden via contact of 0612311637. De dag gaat al door. Ik heb geen laptop bij me wel een aantal theoriesheets en je kunt natuurlijk alles aan me vragen.

Vogelfotografie workshop Balts van de fuut vanaf een camouflageboot

De havens van Enkhuizen tellen een groot aantal futen broedparen, de fuut bekend om de prachtige balts is hier schitterend te fotograferen. In het vroege voorjaar strijden ze om de beste broedplaatsen en zijn de bijzondere baltsrituelen van dichtbij te zien. Elkaar het hof maken, ruzies met concurrenten, de vele verschillende rituelen we gaan het allemaal van dichtbij vastleggen.

Servan Ott Fotografie - Baltsende futen

Vanaf dit jaar een heel andere invulling van deze workshop door de futenbalts te gaan fotograferen vanaf een gecamoufleerde boot! Professionele rubberboten met een zeer comfortabele bodem, overdekt en met fluistermoter. Hiermee varen we naar de futenplekken toe in de haven, vanwaar we twee lange fotosessie gaan doen van ±8:30 – 11:30 en 12:15 – ±14:45 uur. Tussen de sessies lunchen we in het restaurant in de haven (inbegrepen).

Vanaf de gecamoufleerde boten kunnen we de futen op een kleine afstand, zonder ze te verstoren, met het gewenste lage perspectief/ op ooghoogte erg mooi fotograferen.
Een prachtige sfeer op het water, helemaal into de natuur.

Tijden, verzamelplaats en prijs:
Starten om 7:45 uur (koffie/thee/koek/uitleg), varen rond 8:30, workshop tm ±15 uur
Verzamelen op de parkeerplaats van de Compagniehaven in Enkhuizen; Compagniehaven 7, 1601 ZA Enkhuizen
Prijs 150€ inclusief koffie/thee/koek en lunch. Tijdens de lunch bespreken we de foto’s van de ochtendsessie.
Voor eerdere workshopdeelnemers is de prijs 127,50€. De workshops zijn exclusief; maximaal 3 deelnemers per workshop. Het parkeren is gratis.

Tijdens de start met koffie/thee/koek wordt aan de hand van een powerpoint de theorie en uitleg gegeven. Onderwerpen die aanbod komen:
• Alles over de fuut; het herkennen van de verschillende baltsrituelen en het kunnen voorspellen wanneer rituelen zullen gaan ontstaan.
• De belichtingsdriehoek, de M stand en fotograferen in de A(v) stand;
• Het vastleggen van beweging;
• Compositie;
• Creatieve fotografie.

Belangrijk/tips:
Kleed je extra warm aan doordat we weinig bewegen en op 1 plek zullen zitten.
Neem weinig fotografie spullen mee om de ruimte op de boot te vergroten; alleen een body met telelens (minimaal 250mm, ideaal 400mm of meer óf minimaal 20x optische zoom met een compact camera) en eventueel een groothoeklens, een leeg geheugenkaartje en volle batterij.
Verder wat eten en drinken voor op de boot. Let op; toilet is lastig houdt daar rekening mee. Toiletten zijn wel aanwezig in de haven.

Een artikel in Natuurfoto Magazine over de balts van de fuut https://www.servanottfotografie.nl/nieuws/artikel-natuurfoto-magazine-balts-fuut/

De algemene voorwaarden.

Natuurfotografie workshops fotografie in de Oostvaardersplassen Amsterdamse Waterleidingduinen eiland Tiengemeten, vogelfotografie workshops op Texel, Enkhuizen en de pier van IJmuiden, De Groene Jonker Balts van de fuut workshops

Dierenfotografie natuurfoto verkoop natuurfotografie cursus en workshops, trouwfotografie in West Friesland trouwreportages Hoorn Enkhuizen Medemblik Amsterdam portretfotografie kinderfotografie huisdierenfotografie