Artikel Noord Hollands Dagblad

Woensdag 6 juni staat de binnenstad van Enkhuizen op het programma. Met een groep meiden was hij afgelopen zaterdag in Alkmaar op stap, als creatief onderdeel van een vrijgezellenfeest. Servan Ott (36) combineert natuurfotografie met excursies en workshops.

De Grootebroeker leert je door de lens van een fotocamera meer te genieten van de natuur in de stad en op het platteland. Tegelijkertijd brengt hij je de fijne kneepjes van fotograferen bij. Een jaar geleden begon Servan Ott met een fotografiebedrijfje. Ervan leven kan hij nog niet. ,,Ik hoop wel zover te komen”, vertelt hij tijdens de lunchpauze van zijn werk als kiemlaborant bij een zaadveredelingsbedrijf in Enkhuizen.Seizoenen

Servan heeft geen achtergrond als beroepsfotograaf. ,,Ik heb geen diploma’s. Van kinds af aan fascineert de natuur mij. Vooral vogels boeien mij mateloos. Als het even kan ging – en ga – ik er op uit. Altijd ben ik op zoek naar bijzondere waarnemingen. Het intens beleven van de seizoenen, daar ligt mijn passie. Een camera in de hand versterkt dat. Dat geldt voor mij, dat geldt ook voor mensen die met mij op stap gaan.”

Twaalf jaar geleden kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera. Met deze analoge camera ontdekte hij de veelzijdige wereld van de fotografie. ,,In 2009 volgde de Canon EOS 500D. Snel daarop kwam de Canon EOS 7D. De fotografie geeft een extra dimensie aan het beleven van de natuur.”

Om zijn verrassende ontdekkingen in de natuur en fotografie te delen, begon Servan drie jaar geleden met natuurfotografiewandelingen. Op stap met groepen, voor de aardigheid. ,,Dat sloeg aan, de interesse was groot. Dat leidde vorig voorjaar tot een f otografiebedrijfje, gericht op wandelingen, excursies en workshops.”

Uitstapjes her en der op het Noord-Hollandse vasteland breidden zich uit naar weekenden vol natuurfotografie op Texel en Schiermonnikoog. Ook heeft hij ideeën voor natuurfotografiereizen naar het buitenland. Zoals naar het Po Delta Natuurreservaat in Italië en het Elbedal in Duitsland.

Ook om de hoek’ laat Servan – geboren in Venhuizen – de deelnemers volop genieten. Hij wijst op foto’s in natuurgebied De Nek in de luwte van de Westfriese Omringdijk bij Schellinkhout. ,,Hier een wintertalingmannetje, een bijzonder fraai eendje, de kleinste eendensoort van Europa. Nergens komen ze talrijk voor, behalve hier bij Schellinkhout. Tijdens de excursies vertel ik daarover.”Beginners

De wandelingen en workshops zijn gericht op de beginnende en gevorderde fotograaf. Ook verzorgt Servan theorie. Workshops geeft hij ook aan het Wereld Natuurfonds. Dubbel genieten van de natuur, dat beoogt de West-Fries met zijn bedrijfje. Genieten tijdens de tocht en daarna thuis van de fotografische resultaten.

ED DEKKER

Het artikel op de website van de Noord Hollands Dagblad is hier te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Papegaaiduikers Puffins - Farne eilanden Farne Islands

Tip:
Zin in een leuke en leerzame natuurfotografie of vogelfotografie workshop? Bekijk de agenda en meld je snel aan voor één van de komende workshops!

Trouwfotografie:
Jan van Kolck uit Voorhout schreef op januari 14, 2024
Hi Servan, bedankt voor de super goede ochtend in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Geweldig goede tips gehad om de fotografie te verbeteren. Sowieso prettig om te merken dat je ons veel weet te vertellen over de natuur. Nogmaals bedankt Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *